Umjetnik: Abadžić Stanko

 Stanko Abadžić rođen je 1952. godine u Vukovaru. U petnaestoj godini od oca dobiva prvi fotoaparat, Smena 8. Učlanjuje se u Fotoklub Borovo, koji mu organizira prve skupne i samostalne izložbe u Vukovaru i Borovu.

Diplomirao je germanistiku i radio kao dopisnik Vjesnika. Iz tog vremena poznate su njegove reportaže iz Tunisa, Malte, Turske i drugih zemalja. Od 1995. do 2002. godine boravi u Češkoj, gdje radi kao slobodni fotograf. U Češkoj je također imao brojne skupne i samostalne izložbe, a najveću retrospektivnu izložbu imao je u Pragu, u Komornoj galeriji Doma fotografije Josefa Sudeka, koja nosi ime po čuvenom češkom fotografu. U Pragu, uz pomoć hrvatskog veleposlanstva, objavljuje i prvu knjigu, pod nazivom U ogledalu života.

Monografijom In absentia i istoimenom izložbom u Muzeju Mimara 2003. godine Abadžić je označio povratak na hrvatsku fotografsku scenu. U Hrvatskoj je izlagao u Osijeku, Novigradu, Splitu, Zagrebu, Dubrovniku, Karlovcu, Sisku, Rijeci i Daruvaru. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Godine 2010. boravi u Cité Internationale des Arts u Parizu. Iste godine u Gliptoteci u Zagrebu održao je izložbu pod nazivom Pariz – Skice za portret grada.

Samostalno je izlagao u 16 europskih zemalja, Argentini, Japanu i SAD. Njegove fotografije nalaze se u brojnim zbirkama u Europi, Hrvatskoj i Americi. Redovito surađuje s hrvatskim izdavačkim kućama na oblikovanju naslovnica knjiga. Član je HDLU Zagreb, Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i Fotokluba Zagreb. Živi i radi u Zagrebu.

AKCIJA
Abadžić Stanko
Abadžić 01
fotografija /

7.800,00 kn 5.149,00 kn ( -34% )